پیش از این درباره شخصیت حقوقی مستقل شرکت‌های تجاری، مطالبی را منتشر نموده و بیان داشتیم، ویژگی مستقل بودن شخصیت حقوقی شرکت‌های تجاری نسبت به شخصیت شرکا یا سهام‌داران آن شرکت، چه بسا مهم‌ترین اثری باشد که ثبت یک شرکت تجاری و اقدام به فعالیت تجاری در چارچوب آن می‌تواند برای فعالان این عرصه به بار داشته باشد.
حال که در یادداشت‌های اخیر پیرامون مفهوم ورشکستگی و برخی احکام قانونی مرتبط با آن صحبت کردیم در این مطلب برآنیم تا با توجه به مساله استقلال شخصیت حقوقی شرکت، نکاتی را پیرامون تاثیر ورشکستگی این دو نهاد یعنی شرکت و شرکا / سهام‌داران بر یکدیگر بررسی کنیم.

انواع شرکت و تاثیر ورشکستگی بر آن‌ها


از منظر یک تقسیم بندی، شرکت‌های تجاری به دو نوع شرکت‌های اشخاص و شرکت‌های سرمایه تقسیم می‌شوند. شرکت‌های شخص شرکت‌هایی مانند شرکت‌های تضامنی هستند که شخص شریک در آن ها محوریت دارد و در مقابل شرکت‌های سرمایه مانند شرکت‌های سهامی و با مسئولیت محدود هستند که در آن ها محور اصلی شرکت، سرمایه خود شرکت است نه شخصیت شرکا. فلذا بحث در مورد تاثیر ورشکستگی شرکت بر شرکا و بالعکس بر اساس این تقسیم بندی پیش می‌رود: 


الف: اثر حکم ورشکستگی در شرکتهای اشخاص:


  1.  اثر ورشکستگی شریک در شرکت : یکی از موارد انحلال شرکت تضامنی و نسبی در قانون، ورشکستگی یکی از شرکا اعلام شده است. در مورد ورشکستگی یکی از شرکاء انحلال وقتی صورت می‌گیرد که مدیر تصفیه کتبا تقاضای انحلال شرکت را نموده و از آن تقاضا، شش ماه گذشته و شرکت مدیر تصفیه را از تقاضای انحلال منصرف نکرده باشد.

  2.  اثر ورشکستگی شرکت در وضعیت شریک :اگر شرکت “شخص” ورشکسته شود طلبکاران می‌توانند به طور تضامنی یا نسبی به شرکا مراجعه کنند و در صورتی که شریک تاجر باشد و دیون را نپردازد، می‌توان تقاضای ورشکستگی‌اش را نمود ولی اگر تاجر نباشد، ممکن است اموال او توقیف گردد.

    ب: اثر حکم ورشکستگی در شرکت های سرمایه:


با توجه به مفهوم شخصیت حقوقی مستقل شرکت‌های تجاری از شرکا، در صورت ورشکسته شدن شرکت، طلبکاران اصولاً حق مراجعه به سهام‌دار را ندارند، مگر تمامی ارزش اسمی سهام پرداخت نشده باشد که می‌توان عمل به تعهد سهام‌دار را مطالبه کرد و سهام‌دار اگر پرداخت نکند و تاجر هم باشد می‌تواند ورشکسته تلقی گردد برعکس اگر شریک ورشکسته شود می توان توقیف سهام وی را در شرکت در خواست کرد.
بنا بر اصل استقلال شخصیت حقوقی، ورشکستگی شخص سهام‌دار، موجب ورشکستگی شرکت نمی‌شود ولی قانون‌گذار برای حفظ حقوق طلبکاران شرکت‌های سهامی مسئولیت فردی یا تضامنی مدیران را در یک صورت پیش بینی نموده و آن صورت این است که اگر شرکت ورشکسته شود یا پس از انحلال معلوم گردد که دارائی شرکت برای ادای دیون آن، کافی نیست، هر طلبکاری می‌تواند از دادگاه ذی صلاح محکومیت مدیران شرکت سهامی را که با ارتکاب تقصیر موجبات ورشکستگی شرکت و عدم تکافوی دارائی آن را فراهم کرده اند به پرداخت آن قسمت از دیون که وصول آن از دارائی شرکت امکان‌پذیر نیست تقاضا نماید.
در صورتی که شریک شرکت با مسئولیت محدود ورشکست شود و طلبکاران برای وصول سهم الشرکه‌اش به شرکت مراجعه کنند، چون آزاد کردن سهم الشرکه با انحلال شرکت ممکن است ، چاره ای جز انحلال شرکت وجود ندارد.

کارشناسان ثبت‌یار در این زمینه اطلاعات کافی را در اختیار شما قرار می‌دهند.

۷۴۳۱۸۷۰۰ -۰۲۱

 

منبع: تاثیر ورشکستگی


omoresabti شرکت ,ورشکستگی ,شرکت‌های ,شخصیت ,انحلال ,شرکا ,ورشکستگی شرکت ,انحلال شرکت ,شخصیت حقوقی ,تاثیر ورشکستگی ,شرکت‌های تجاری ,حقوقی مستقل شرکت‌های منبع

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

امتحان کد قصه ی دلکم نت فایل هر چی کی بخوای shahrpetblog